7 kwietnia, w rocznicę powstania WHO, przypada Światowy Dzień Zdrowia. Każdego roku Światowa Organizacja Zdrowia wybiera jeden ważny dla zachowania zdrowia obszar, czyniąc go tematem przewodnim obchodów wspomnianego dnia. Motywem przewodnim 2015 roku jest bezpieczeństwo żywności.
Wymienione zagadnienie dotyczy całego świata oraz istotnie wpływa na zdrowie i jego ochronę. Światowa Organizacja Zdrowia pomaga i zachęca wszystkie kraje do zapobiegania, wykrywania i odpowiedniego reagowania na epidemie chorób przenoszonych drogą pokarmową. Pamiętajmy, że każdy z nas może pozytywnie odpowiedzieć na wezwanie WHO. Tak proste czynności, jak mycie produktów spożywczych (np. warzywa, owoce), właściwe ich przechowywanie, kupowanie żywności ze sprawdzonych żródeł oraz zachowywanie zasad higieny w czasie przygotowywania posiłków (np. mycie rąk) może uchronić nas przed chorobami związanymi z żywnością.
źródło:http://www.who.int/foodsafety/publications/consumer/5keys_Poland.pdf