• Zwiększ rozmiar czcionki
  • Domyślny  rozmiar czcionki
  • Zmniejsz rozmiar czcionki
Wojewódzki Specjalistyczny Szpital Dziecięcy im. św. Ludwika w Krakowie

5 kroków do bezpieczniejszej żywności

7 kwietnia, w rocznicę powstania WHO, przypada Światowy Dzień Zdrowia. Każdego roku Światowa Organizacja Zdrowia wybiera jeden ważny dla zachowania zdrowia obszar, czyniąc go tematem przewodnim obchodów wspomnianego dnia. Motywem przewodnim  2015 roku jest bezpieczeństwo żywności.

Wymienione zagadnienie dotyczy całego świata oraz istotnie wpływa na zdrowie i jego ochronę. Światowa Organizacja Zdrowia pomaga i zachęca wszystkie kraje do zapobiegania, wykrywania i odpowiedniego reagowania na epidemie chorób przenoszonych drogą pokarmową. Pamiętajmy, że każdy z nas może pozytywnie odpowiedzieć  na wezwanie WHO. Tak proste czynności, jak mycie produktów spożywczych (np. warzywa, owoce), właściwe ich przechowywanie, kupowanie żywności ze sprawdzonych żródeł oraz zachowywanie zasad higieny w czasie przygotowywania posiłków (np. mycie rąk) może uchronić nas przed chorobami związanymi z  żywnością.

 


źródło:http://www.who.int/foodsafety/publications/consumer/5keys_Poland.pdf

 

Reklama
Reklama
Reklama

Wirtualny Spacer

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Dziś1
Wczoraj33
Wizyt w tygodniu34
Wizyt w miesiącu131
Łącznie wizyt1103613